فصل اول:
مشخصات کلی برنامه دکترای تخصصی (Ph.D)
ویروس شناسی پزشکی
1 – نام و تعریف رشته:
دوره دکتری تخصصی ویروس شناسی پزشکی Medical Virology (Ph.D)
رشته ویروس شناسی شاخه ای از علوم پایه پزشکی است که در آن دانشجویان دکتری تخصصی (Ph.D) طی دوره آموزشی اطلاعات لازم در مورد ویژگیهای ویروسها، چون ساختمان، ماهیت روش تکثیر و بقای عفونت زایی، اپیدمیولوژی، تشخیص و تعیین هویت، کنترل و پیشگیری و درمان و همچنین نقش آنها در بیولوژی سلولی و مولکولی را کسب می نمایند تا توانایی انجام فعالیتهای آموزشی، پژوهشی، تشخیصی و خدمات مربوطه را فرا گیرند.
دانش آموختگان این رشته ویژگیها و مهارتهای لازم چون معلومات کامل تئوری، مهارتهای عملی، بلوغ اجتماعی، هوشیاری، دقت و سرعت عمل، خونسردی در انجام وظایف حرفه ای این رشته را دارا بوده بطوریکه می توانند با استفاده از آخرین اطلاعات و دست آورد های علوم پزشکی و تکنولوژی پیشرفته در ایران و جهان در جهت آموزش دانشجویان، تشخیص بیماریها، حفظ و ارتقا سلامت بیماران باتوجه به استانداردهای موردنظر و براساس آخرین اطلاعات روز در مراکز آموزشی بهداشتی و درمانی انجام وظیفه نمایند.
2 – تاریخچه:
پس از کشف ویروسها توسط لوفلر و فراش بعنوان عوامل بیماری زا و کشت و رشد ویروسها در حیوانات علم ویروس شناسی دستخوش پیشرفتهای مداوم و سریع گردیده، بطوریکه علاوه بر شناسایی ویروسها بعنوان عامل مولد بیماریهای متعدد و خطرناک در انسان و حیوانات، بسیای از مطالعات ژنتیکی – بیولوژیکی مولکولی و بیوشیمی روی پایه و اساس بررسی ویروسها قرار گرفته، بطوریکه در نیمه دوم قرن بیستم رشته ویروس شناسی معرفی گردید و آموزش و پژوهش های ویروس شناسی در قالب رشته میکروبیولوژی انجام می گرفت و دکترای تخصصی بعنوان Ph.D در میکروبیولوژی گرایش ویروس شناسی ارائه می گردید. در دهه 1990 – 1980 انجمن ویروس شناسی در آمریکا تشکیل گردید و انستیتو های متعدد در چین و ژاپن و کشورهای اروپایی به تربیت دکترای Ph.D در ویروس شناسی و ارائه Ph.D در ویروس شناسی اقدام نمودند.
در ایران در نیمه اول دهه 1370 – 1380 شرایط تربیت دانشجویان ویروس شناسی در مقطع Ph.D فراهم گردید و مجوز این رشته برای اولین بار توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی صادر گردید. بطوریکه اکنون در چندین دانشگاه در کشور برنامه آموزش دکترای تخصصی (Ph.D) ویروس شناسی پزشکی احداث گردیده، با پیشرفتهای سریع در این رشته و پیدایش ویروس های جدید بیماریزا هر روز اطلاعات و کشفیات جدیدی در این رشته حاصل میگردد که برنامه بازنگری آموزشی این رشته را پس از هر چند سال ایجاب می نماید.
ادامه مطلب ...فصل دوم:
مشخصات دوره
1 – نام دوره:
ویروس شناسی پزشکی در مقطع دکترای تحصیلی (Ph.D)
2 – طول دوره تحصیلی:
مطابق آئین نامه آموزشی دوره مربوطه
3 – نام دروس و تعداد واحدهای درسی:
تعداد کل واحدهای این دوره 49 واحد شامل 19 واحد دروس اختصاصی اجباری (Core)، 6 واحد دروس اختصاصی اختیاری (noncore) و 24 واحد پایان نامه می باشد. دانشجو می تواند دروس noncroe را انتخاب نماید و یا به جای آنها از جدول دروس اختیاری معادل واحدی آنها درسهای دیگری را انتخاب کند. دانشجو موظف است علاوه بر گذراندن واحدهای دوره با تشخیص گروه آموزشی و تائید شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه تمامی یا تعدادی از دروس کمبود یا جبرانی (جدول الف) را نیز بگذراند.
دروس اختصاصی اجباری (core) 19 واحد
دروس اختصاصی اختیاری (noncore) 6 واحد
پایان نامه 24 واحد
دروس کمبود یا جبرانی 20 واحد
ادامه مطلب ...مشخصات دوره
1- نام دوره:
کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته ویروس شناسی پزشکی
2- طول دوره تحصیلی:
مطابق آئین نامه دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی میباشد.
3- نام دروس و تعداد واحدهای درسی:
تعداد کل واحدهای این دوره 32 واحد شامل 18 واحد دروس اختصاصی اجباری (core)، 6 واحد دروس اختصاصی اختیاری (non core) و 8 واحد پایان نامه میباشد. دانشجو میتواند دروس noncore را انتخاب نماید و یا به جای آنها از جدول دروس اختیاری معادل واحدی آنها درسهای دیگری را انتخاب کند. دانشجو موظف است علاوه بر گذراندن واحدهای دوره با تشخیص گروه آموزشی و تائید شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه تمامی یا تعدادی از دروس کمبود یا جبرانی (جدول الف) را نیز بگذراند.
دروس اختصاصی اجباری (core) 18 واحد
دروس اختصاصی اختیاری (non core) 6 واحد
پایان نامه 8 واحد
دروس کمبود و جبرانی 11 واحد
ادامه مطلب ...مشخصات کلی برنامه کارشناسی ارشد ناپیوسته
رشته ویروس شناسی پزشکی
1- نام و تعریف رشته:
ویروس شناسی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته Medical Virology (M.S)
رشته ویروس شناسی پزشکی شاخه ای از علوم پایه پزشکی است که در آن دانشجویان طی دوره آموزش، ویژگی ویروسها – تشخیص آزمایشگاهی بیماریهای ویروسی – روش کنترل و پیشگیری از آنها را کسب مینمایند تا توانایی انجام فعالیتهای پژوهشی و تشخیصی و خدمات مربوطه را فرا گیرند.
2- تاریخچه:
گرچه شناسایی بیماریهای مولده بوسیله ویروسها از چندین قرن پیش گزارش گردیده ولی علم ویروس شناسی و روشهای کاربردی برای مطالعه ویروسها از اواخر قرن نوزدهم شروع گردید با پیشرفتهای زیادی که در زمینه شناسایی بیشتر ویروسها به عنوان عوامل مولد بیماریهای مختلف و همچنین کاربرد آنها در مطالعات ژنتیکی و بیولوژی مولکولی بعمل آمده رشتهای بنام ویروس شناسی معرفی گردید بطوریکه اکنون در کشورهای مختلف جهان مراکز علمی متعددی تأسیس گردیده که بطور مداوم در این زمینه فعالیت میکنند، لذا با پیشرفت سریع این علم و پیدایش ویروسهای جدید ناشناخته بیماریزا هر روز اطلاعات بیشتری در این زمینه گزارش میگردد که بازنگری آموزشی در این رشته را پس از هر چند سال ایجاب مینماید.
دوره کارشناسی ارشد ویروس شناسی در سال 1369 در دانشگاه تهران شروع گردید و یکسال بعد از آن دانشگاه تربیت مدرس نیز به پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد ویروسشناسی اقدام نمود در سال 1373 رشته مذکور در دانشگاه علوم پزشکی ایران دائر گردید و اکنون چند مرکز دیگر مانند دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و انستیتو رازی نیز دارای کارشناسی ارشد ویروسشناسی میباشند. برنامه این دوره آخرین بار در سال 1374 بازنگری گردید.
ادامه مطلب ...Varicella zoster virus in progressive forms of multiple sclerosis
Objective: Methods: In the present study we analyzed the presence of VZV in patients wit progressive forms of MS; DNA from VZV was searched by real-time PCR in blood lymphocytes and in CSF of 20 patients with progressive MS. Ultrastructural study searching for viral particles in CSF was made with transmission electron microscopy.
Results: VZVDNAwas found in the CSF from 65% of cases with progressive MS- and VZV-like viral particles were found in 30% of these patients. Nonetheless, the amount of DNA and the number of viral particles were lower than those that have been found in MS patients with R/R at the time of relapse, but higher than those found during remission.
Conclusion: Similar to findings in patients with R/R MS, VZV might be associated to progressive MS, but in minor quantity. In these cases, the virus may produce a chronic, relentless infection or trigger a process of immune-mediated demyelination.